Serbian flagcirilicalatinica

Vesti iz OSS

Ministarstvo sporta dodelilo stipendije mladim perspektivnim sportistima za 2024.

MINISTARSTVO SPORTA SRBIJE

Ministarstvo sporta Srbije organizovalo je svečanu ceremoniju potpisivanja ugovora između Ministarstva sporta Republike Srbije i mladih perspektivnih sportista u "Palati Srbija". Zoran Gajić, ministar sporta u Vladi Republike Srbije, pozdravio je sportiste i uvažene goste.

 

ss5

 

- Stipendiranje vrhunskih sportista amatera je sistemska podrška da se razvijaju i dalje napreduju u svom putu ka vrhunskim sportskim postignućima. Ovakav vid podrške ne samo da pruža neophodnu finansijsku pomoć sportistima, već i promoviše sportske vrednosti, zdravlje, obrazovanje i socijalnu inkluziju, čime doprinosi opštem napretku i prosperitetu društva. Za 2024. dodeljujemo ukupno 418 stipendija za koje će Vlada Republike Srbije izdvojiti 547.228.512,00 miliona dinara. Sportistkinje i sportisti su postizanjem vrhunskih rezultata kategorisani u 3 grupe i to: 136 sportista su kategorisani kao zaslužni sportisti pa će tako godinu dana primati stipendiju od 142.639,00 dinara na mesečnom nivou-neto, 127 kao sportisti međunarodnog razreda  primaće stipendiju od 95.093,00 dinara, a 155 nacionalnog razreda će primati stipendiju od 73.961,00 dinara. Čestitam sportistkinjama i sportistima kao i njihovim trenerima na postignutim rezultatima uz nadu da ćete ove i narednih godina biti još bolji i uspešniji na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni” – istakao Zoran Gajić, ministar sporta i naveo aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo sporta:

- Pokrenuli smo inicijativu za formiranje Nacionalnog saveta za sprečavanje negativnih pojava u sportu, koji će kao svoj prvi zadatak ponuditi Vladi Republike Srbije, a kasnije i poslanicima u Narodnoj skupštini, dva zakona o ratifikaciji Konvencija Saveta Evrope, koji se odnose na zaštitu integriteta u sportu i borbi protiv nasilja na sportskim priredbama. Ove sedmice ćemo formirati više Radnih grupa koje će imati zadatak da rade na izmenama i dopunama Pravilnika kojima ćemo krenuti u podizanje kapaciteta sportskih organizacija i to prvenstveno kroz organizovanje edukacija sportskih radnika i kroz polaganje stručnih ispita gde će svi oni koji rade u Nacionalnim granskim savezima, teritorijalnim savezima, klubovima koji se takmiče u nacionalnim ligama morati da prođu kroz ovu edukaciju i polaganje stručnog ispita. Vršićemo izmene i dopune Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, a formiraćemo i Radnu grupu koja će izraditi novu Strategiju razvoja sporta sa pripadajućim Akcionim planom i to za period od 2025. do 2035. To dalje znači da ćemo se veoma često viđati na terenu gde ćemo raspravljati i zajedno menjati i unapređivati postojeća podzakonska akta, menjaćemo postojeći Zakon o sportu i konačno zajedno ćemo izraditi novu Strategiju razvoja sporta za period od 2025. do 2035. godine.

 

 

Na kraju izlaganja ministar Gajić je govorio i o predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

- Prioritet u ovom periodu jesu završne pripreme i učešće naše delegacije na Olimpijskim igrama u Parizu gde su ciljevi i očekivanja visoki. U ovom trenutku imamo veći broj kvalifikovanih sportistkinja i sportista nego na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, a nadamo se i većem broju medalja. Velika motivacija svakako jeste i nagrada za osvojenu zlatnu medalju koja, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, sada iznosi rekordnih 200.000 evra, što je skoro 3 puta više nego na prethodnim Olimpijskim igrama. Sve u svemu očekuje nas veoma intezivan rad i mnogo aktivnosti, pa se nadam da ćete biti tu sa nama i uz nas da zajedno probamo da uspostavimo još stabilniji sistem sporta i sistemsku podršku od onih perspektivnih, preko talentovanih do vrhunskih sportistkinja i sportista, ali i podršku za unapređenje i ostalih integralnih delova fizičke kulture, rekreacije, koja obuhvata sve generacije, osobe sa invaliditetom, stariju populaciju i fizičkog vaspitanja, čime  brinemo o našim najmlađima, o našoj budućnosti”. – zaključio je Zoran Gajić, ministar sporta u Vladi Republike Srbije.

 

 

Đula Mešter, predsednik OSS i Ivan Knežević, generalni sekretar OSS, predstavljali su Odbojkaški savez Srbije na svečanosti u Palati “Srbija”. Svečanoj ceremonji su prisustvovali između ostalih Tatjana Macura, ministar bez portfelja, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Husein Memić, ministar turizma i omladine, i Božidar Maljković, predsednik OKS. Angelina Topić, atletičarka, učesnica OI 2024. u Parizu, obratila se prisutnima u ime sportista.

 

ms

  • jun 5, 2024
  • 765
Објављено у Vesti iz OSS
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  NIS
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
  Zvanični partner
  Roaming
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga