Serbian flagcirilicalatinica

Istorijat odbojke u Srbiji

Odbojka je nastala 1895. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je g. Vilijam G. Morgan, profesor fizičkog vaspitanja u Holiouku (Masačusets), izmislio novu igru koju je nazvao Mintonet. Prvi egzibicioni meč je održan na Springfild koledžu 1896. godine, nakon čega je ubrzo igra dobila naziv koji će ostati sve do današnjih dana - eng. Volleyball (u početku Volley Ball). Prvobitna pravila, koja su se značajno razlikovala od trenutno važećih, evoluirala su tokom godina i često se menjala, pogotovo u prvim fazama razvoja novog sporta koji je počeo aktivno da se upoznaje sa ostatkom sveta za vreme i nakon I svetskog rata preko američkih vojnih trupa koje su bile stacionirane u inostranstvu, prvenstveno u Evropi i Aziji.

dopisnica1930U našu zemlju odbojku je 1924. godine doneo g. Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Ouklenda (Kalifornija), kada je u organizaciji Crvenog krsta održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju.

Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Ipak, pre II svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina praktikovala. Na dopisnici se vidi primer rasporeda vežbi Jugoslovenskog sokolskog saveza.

Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po župama, kao Župska prvenstva. Nezvanično, odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi raznih gimnastičkih društava. U to vreme, odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po letovalištima, plažama, parkovima itd. 

1942 treca pobeda sk 1913 na bobomU periodu okupacije, između 1941. i 1944. godine, odbojka se igrala veoma aktivno, održavana su brojna takmičenja, a sve više sportskih klubova je osnivalo svoje odbojkaške sekcije. Na slici se može videti detalj sa odbojkaške utakmice odigrane 1942. godine između klubova SK 1913 i Bob, negde na Tašmajdanu.

Odbojkaški savez je osnovan 1946. godine u okviru Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije. Godinu dana kasnije, 1947. godine, osnovana je Svetska odbojkaška federacija (FIVB), a tadašnja Jugoslavija je bila jedan od 14 osnivača (uz Belgiju, Brazil, Čehoslovačku, Egipat, Francusku, Holandiju, Mađarsku, Italiju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Urugvaj i SAD).

Od 13. februara 1949. godine, Odbojkaški savez Jugoslavije je samostalna sportska organizacija. Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu za seniorke održanom u Parizu, stigla je i prva medalja za naš sport - ženska odbojkaška reprezentacija osvojila je bronzanu medalju.

1975dodelamedalja postoljeTaj uspeh su ponovili seniori 1975. godine kada je naša zemlja prvi put u istoriji bila domaćin najvećeg evropskog takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji. Naši odbojkaši su u poslednjem meču Finalne grupe pobedili Bugarsku sa 3:0 u prepunoj hali "Pionir" u Beogradu i okitili se bronzanom medaljom, ukrasivši tako besprekornu organizaciju prvenstva u našoj zemlji.

Uporedo sa razvojem odbojke kod nas, ovaj sport se razvijao i u svetu, a konačnu potvrdu i priznanje dobio je 1964. godine uvrštavanjem u zvanični program Olimpijskih igara.

Odbojka se u našoj zemlji postepeno razvijala, a najveći zamah je dobila od 1995. godine, kada su nakon trogodišnjih sankcija naše odbojkaške reprezentacije ponovo izašle na međunarodnu scenu. Muška seniorska reprezentacija je ponajviše zaslužna za taj ogroman uzlet našeg sporta.

sidnej2000odbojkasiNajveći uspeh naših odbojkaša vezuje se za Olimpijske igre i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga, naši reprezentativci su se okitili i titulom Evropskih šampiona 2001. godine. Svet pamti možda i najbolji odbojkaški meč svih vremena koji je odigran između naše selekcije i reprezentacije Brazila u finalu Svetske lige 2003. godine u Madridu. Brazilci su taj meč dobili sa 3:2 i neverovatnih 31:29 u petom setu.

U 2005. godini organizujemo dva velika takmičenja i praktično otvaramo Beogradsku arenu. Domaćini smo Finalnog turnira Svetske lige, a prvi put u istoriji dva odbojkaška saveza, italijanski i srpski, organizuju Evropsko prvenstvo za odbojkaše. 

U 2006. godini stiže i prva velika medalja za odbojkašice, bronza na Svetskom prvenstvu u Japanu. I odatle kreće njihov uzlet. Ređaju se odličja na Evropskim prvenstvima (srebro 2007, zlata 2011, 2017 i 2019...), dolazi i srebro na Olimpijskim igrama 2016, da bi, konačno, 2018. godine, naše dame postale Svetske šampionke.

Seniori su takođe iz godine u godinu beležili uspehe. Postali su Evropski šampioni 2011. godine, a 2016. konačno je stiglo i to dugo očekivano zlato u Svetskoj ligi.

srbbrazil2009Naš savez je još jedanput uspešno organizovao Finalni turnir Svetske lige (2009) i tom prilikom je postavljen svojevrsni rekord od 22 680 gledalaca, koji su prisustvovali finalnom meču između Srbije i Brazila.

Sve naše selekcije su u poslednjih dvadesetak stigle u sam vrh svetske odbojke. Izdvajamo kadete koji su bili dvostruki Svetski šampioni (2009. i 2011), juniorke koje su 2014. postale Evropske prvakinje, kadetkinje koje su bile svetske vicešampionke 2009, ali i juniore koji su 2011. godine bili bronzani na Svetskom prvenstvu. Sve naše mlađe selekcije redovno osvajaju odličja na šampionatima Balkana, a donele su nam i veliki broj medalja sa Evropskih prvenstava.

Trenutno, obe naše seniorske reprezentacije su Evropski šampioni i zauzimaju prvo mesto na rang-listi CEV-a. Ove godine, odbojkašice jure u Beogradu svoju treću uzastopnu titulu Evropskog prvaka, dok će seniori pokušati da odbrane zlato iz Pariza 2019.

Odbojkaški savez Srbije je već dugi niz godina jedan od najorganizovanijih i najcenjenijih odbojkaških saveza u svetu. Veliki broj naših stručnjaka i zvaničnika je angažovan u komisijama i radnim telima Svetske odbojkaške federacija (FIVB), Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) i Balkanske odbojkaške asocijacije (BVA).

seniorkerio2016

Naši igrači nastupaju za klubove širom sveta i veoma su cenjeni. Tijana Bošković i Uroš Kovačević su zvanično najbolji odbojkaši Evrope. Naše odbojkašice redovno se biraju za najbolje sportistkinje Srbije.

Srpski treneri su takođe izuzetno poštovani na međunarodnoj sceni. Zoran Terzić i Slobodan Kovač smatraju se ponajboljim evropskim trenerima, o čemu svedoče i zvanična priznanja Evropske odbojkaške konfederacije godinama unazad. 

seniori2019ep

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  NIS
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
  Zvanični partner
  Roaming
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga