Serbian flagcirilicalatinica

Projekat: Moj prvi smeč

Projekat "Moj prvi smeč" Odbojkaškog saveza Srbije dovodi u sredine širom naše zemlje besplatne škole odbojke za dečake uzrasta do 14 godina

Seminar za trenere II smene o metodama rada NTC sport radionica

OSS – „ODBOJKA ZOVE – MOJ PRVI SMEČ“

U hotelu Šumarice u Kragujevcu održan je  je Seminar za trenere o metodama  rada NTC (sport radionica, u okviru letnjeg kampa „Odbojka zove – moj prvi smeč“ Odbojkaškog saveza Srbije. Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka i autor programa NTC sistema učenja bio je predavač trenerima II smene Kampa.

mps63

Najvažnije razdoblje za razvoj mozga i kognitivnih sposobnosti je do dvanaeste godine života. Po tome je vidljivo koliko je velika uloga i odgovornost roditelja, kako bi dete doseglo svoje potencijale. Najdragocenije razdoblje upravo je vreme do polaska u školu, jer je tada razvoj mozga najintenzivniji. Na značaj ovog razdoblja ukazuju i mnoga istraživanja u kojima je jasno naznačeno da vreme i trud koji ulažemo u edukaciju deteta u ranom uzrastu ima daleko veći uticaj, nego kad to činimo u kasnijem razdoblju.

Ciljevi radionica su podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu Kampa, sprečavanje poremećaja pažnje i koncentracije u samom treningu, razvijanje koordinacije pokreta i motorike, razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje) i pravovremeno uočavanje darovitih polaznika i podsticanje razvoja njihovih sposobnosti.

Prva faza NTC sport programa “Stimulacija razvoja neuronskih veza i puteva” naglašava važnost razvoja motoričkih i grafomotoričkih sposobnosti koje pomažu fizički i intelektualni razvoj dece. Deca kroz niz aktivnosti pronalaze najbolja rešenja za savladavanje prepreka i razvijaju svoju koordinaciju, ali  i osećaj za prostor. Dr Rajović kroz NTC sistem daje jednostavne, učinkovite i korisne grafomotoričke vežbe koje stimulativno deluju na fizički, a po najnovijim istraživanjima, i mentalni razvoj deteta.

U drugoj fazi pod nazivom “Stimulacija razvoja misaonih procesa” prikazano je nekoliko nivoa, od prepoznavanja apstraktnih pojmova do njihovog povezivanja i veštog baratanja kroz apstraktnu klasifikaciju, serijaciju i asocijaciju. Većina dece spontano prepoznaje apstraktne simbole, ali s vremenom gube interes, jer roditelji ne znaju kako da ih povedu na viši nivo koji je izuzetno stimulativan za razvoj misaonih procesa. Upravo NTC pronalazi prelaze na složenije forme apstraktnih klasifikacija i serijacija, što je osnova razvoja matematičke – logičke inteligencije.

U trećoj fazi pod naslovom “Stimulacija razvoja funkcionalnog razmišljanja”, NTC podstiče razvoj funkcionalnog razmišljanja uz pomoć zagonetnih pitanja i priča koje deca s radošću rešavaju.

Projekat „Odbojka zove – moj prvi smeč“ sprovodi OSS, uz podršku Regionalnih odbojkaških saveza, UOKPL, UOKRL, UOSS i UOTS, a planirana je realizacija na celoj teritoriji Republike Srbije.

mps

 • jul 20, 2021
 • 370
Објављено у Moj prvi smeč
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци

 • Gradonačelnik Novog Pazara priredio prijem za Henu Kurtagić Gradonačelnik Novog Pazara priredio prijem za Henu Kurtagić

  JUNIORKE – XXI SP 2021.

  Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, priredio je prijem za Henu Kurtagić, blokera juniorki Srbije, koja je sa ženskom juniorskom reprezentacijom Srbije osvojila srebrnu medalju na SP 2021. i proglašena je za najboljeg blokera Svetskog prvenstva.

 • Profesori Nešić i Savić posetili polaznike kampa „Moj prvi smeč“ u Kragujevcu Profesori Nešić i Savić posetili polaznike kampa „Moj prvi smeč“ u Kragujevcu

  OSS – „ODBOJKA ZOVE – MOJ PRVI SMEČ“

  Prof. dr Goran Nešić, redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i prof. dr Zoran Savić, vanredni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Leposaviću posetili su polaznike II smene Kampa “Moj prvi smeč” u Kragujevcu  i održali radni sastanak sa trenerima, učesnicima Kampa.

 • Zoran Gajić posetio polaznike kampa „Moj prvi smeč“ u Kragujevcu Zoran Gajić posetio polaznike kampa „Moj prvi smeč“ u Kragujevcu

  OSS – „ODBOJKA ZOVE – MOJ PRVI SMEČ“

  Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, posetio je polaznike II smene Kampa “Moj prvi smeč” u Kragujevcu  i održao radni sastanak sa trenerima, učesnicima Kampa.

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  Lukoil in line Eng correct color WEB 01
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga