Serbian flagcirilicalatinica

In memoriam

IN MEMORIAM – DARKO KALAJDŽIĆ

IN MEMORIAM

DARKO KALAJDŽIĆ

(3. 2. 1940 – 9. 10. 2024.)

 

im15

 

Darko Kalajdžić, nekadašnji odbojkaški trener, profesor i sportski radnik preminuo je u 85. godini.

Rođen je u Zvorniku, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je 1963. godine na Višoj pedagoškoj školi, na grupi za fizičko vaspitanje. U Sarajevu je završio Visoku školu za fizičku kulturu 1967. Magistrirao je 1972, a doktorirao 1984. godine na Univerzitetu u Novom Sadu.

Nakon rada u u Zvorniku i Titelu, 1969. prešao je u Novi Sad, gde je bio asistent na Višoj pedagoškoj školi, a kasnije i redovni profesor na Fakultetu fizičke kulture.

U OK Vojvodina je stigao na polovini sezone 1972/73, kada je preuzeo ekipu i značajno uticao na bolju igru i rezultate. Bio je u klubu i kada je prvi trener bio Dušan Višekruna, u sezoni 1976/77, kada je osvojen istorijski trofej – Kup Jugoslavije.

 

 

U Vojvodinu se vratio 1981/82, kada su Novosađani zauzeli drugo mesto u Balkanskom kupu, a u sezoni 1982/83. osvojili su treće mesto u Kupu pobednika kupova.

Darko Kalajdžić je bio i trener muške juniorske reprezentacije Jugoslavije. Kao pomoćnik Lazara Grozdanovića bio je u stručnom štabu juniora na prvenstvu Evrope 1997, kada je Jugoslavija zauzela 5. mesto. Darko Kalajdžić je bio prvi trener juniora Jugoslavije na EP 1979. u Portugaliji, kada je zauzeto 7. mesto.

Bio je dekan Fakulteta fizičke kulture u Novom Sadu od 1991. do 2000. godine kao i počasni predsednik Udruženja dekana fakulteta fizičke kulture podunavskih zemalja. Objavio je preko 80 stručnih i naučnih radova, kao i tri knjige o odbojci, od kojih su dve univerzitetski udžbenici.

Komemorativni skup će se održati u petak, 11. oktobra u 11.00 časova u prostorijama OK Vojvodina (Maksima Gorkog 22-24) u Novom Sadu.

Darko Kalajdžić će biti sahranjen u petak, 11. oktobra u 13.00 časova na lokalnom groblju u Čereviću.

  • oktobar 10, 2024
  • 254
Објављено у In memoriam
Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Posvećeni smo razvoju odbojkaškog sporta na teritoriji Republike Srbije, ali Odbojkaški savez Srbije je i društveno odgovorna organizacija čiji uticaj i opseg aktivnosti podrazumeva mnogo širi prostor javnog delovanja.

Postanite i vi deo velike odbojkaške porodice!

Učestvujte u našim izazovima na društvenim mrežama:

#volleyballerskillchallenge

#mojodbojkaskiuzor

#ovojenasaigra

  Generalni sponzor
  BPSLOGOsq1
   
  Sponzor reprezentacije
  LogoGantEn1
   
  Zvanična oprema
  PEAK logosq3
   
  Zvanično vozilo
  skodasq1
   
  Zvanična pumpa
  NIS
   
  Zvanični betting partner
  Mozzart logo
   
  Zvanična voda
  VodaVrnjci
   
  Zvanični partner
  Roaming
   
   Medijski partner
  RTSlogo

Članovi smo:

fivb logo  CEV Logo novi  BVA logo1

 

GetItOnGooglePlay

TikTok

Pretraga