>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Evropska liga test tamičenje za nova pravila – set do 21 poena, pauza između poena 15 sekundi

SENIORKE – V EVROPSKA LIGA 2013.

 

Odlukom Administrativnog Borda FIVB, Evropska liga 2013. izabrana je kao test takmičenje za nova pravila, kojima će se u budćnosti izjednačiti pravila u odbojci i beach – volley. Evropska liga 2013. igraće se po novom sistemu, gde će svaki set trajati do 21 poena, osim petog seta, koji će se igrati, kao i do sada, do 15 poena. Tokom setova biće samo jedan tehnički tajm – aut i to kada jedna od ekipa osvoji 12 poena, osim u petom setu, gde nema tehničkog tajm – auta. Takođe, na osnovu predloga „Specijalne radne grupe“ FIVB, Komisija za pravila igre FIVB pripremila je instrukcije za period između završetka jednog i početka drugog poena. Naime, prvi sudija ima obavezu da proveri da li su ekipe spremne za igru i da li server ima loptu, i to mora da uradi najduže 10 sekundi po završetku prethodnog poena. Server će u Evropskoj ligi 2013. imati 5 sekundi za servis, umesto dosadašnjih 8.

 

 

 

 

 

 

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, trostruki pobednik Evropske lige, osvajač bronzane medalje sa prošlogodišnjeg takmičenja i aktuelni prvak Evrope, igraće u V Evropskoj ligi 2013. u B grupi sa Belgijom, Nemačkom i Izraelom. U A grupi će igrati Turska, Bugarska, Rumunija i Mađarska. Sistemom takmičenja je predviđeno odigravanje četiri turnira, posle kojeg će četiri najbolje selekcije igrati na Finalnom turniru u Bugarskoj 13. i 14. jula. Plasman na Finalni turnir, pored Bugarske, izboriće pobednici grupa i najbolja drugoplasirana selekcija. Finalisti V Evropske lige 2013. izboriće učešće u XXII Gran Priju 2014.

U B  grupi, prvi turnir će se odigrati u Leuvenu, Belgiji od 14. – 16. juna, drugi u Subotici, u Srbiji od 21. – 23. juna, treći u Hamburgu, u Nemačkoj od 28. – 30. juna, a četvrti u Ranani,u Izraelu od 05. – 07. jula.