>> GENERALNI SPONZOR

BPS gensp

Održan sastanak Izvršnog odbora – FIVB Kup izazivača kvalifikacioni za Ligu nacija

FIVB – IZVRŠNI ODBOR

 

U Lozani je održan sastanak Izvršnog odbora Svetske odbojkaške federacije, kojim je predsedavao dr Ari Grasa da Silva Filjo, predsednik FIVB. Naglašeno je da će se u 2018. pristupiti digitalnoj transformaciji projekta koji će ulogu navijača još više staviti u prvi plan tokom debitantske Lige nacija u obe konkurencije. Članovi Izvršnog odbora su razgovarali i o standardizaciji rang lista FIVB, kao i o najboljem načinu određivanja kalendara u odbojci i odbojci na pesku. Izvršni odbor FIVB je doneo odluku o formatu premijernog „FIVB Kupa izazivača“ u obe konkurencije, sa mogućnošću učešća u Ligi nacija.

 

 

 

U „FIVB Kupu izazivača“ naredne godine igraće 6 reprezentacija.
U konkurenciji odbojkašica, pored organizatora turnira, koji će naknadno biti određen, igraće 2 selekcije iz Evrope (CEV), po jedna selekcija iz Azije (AVC) i Srednje i Severne Amerike (NORSEKA), kao i pobednik baraža između Afrike (CAVB) i Južne Amerike (CSV).
U konkurenciji odbojkaša, pored domaćina turnira, koji će naknadno biti određen, igraće 2 selekcije iz Evrope (CEV), po jedna selekcija iz Afrike (CAVB) i Srednje i Severne Amerike (NORSEKA), kao i pobednik baraža između Azije (AVC) i Južne Amerike (CSV).
Kontinentalne konfederacije će odrediti učesnike „FIVB Kupa izazivača“ i od njihove odluke zavisi da li će organizovati Kontinentalne kvalifikacione turnire ili će selekcije odrediti na osnovu plasmana na postojećim takmičenjima ili na osnovu rang lista.
„FIVB Kup izazivača“ odigraće se pre Finalnog turnira Lige nacija i pobednik će steći pravo učešća u plej – ofu, u kome će se sastati sa reprezentacijom „izazivača“ iz Lige nacija, koja zauzme četvrto mesto na kraju takmičenja po grupama. Pobednik plej – ofa će automatski steći pravo igranja u Ligi nacija 2019.
U konkurenciji odbojkašica, „stalni članovi“ Lige nacija su Srbija, Brazil, Italija, SAD, Kina, Holandija, Tajland, Turska, Koreja, Nemačka, Japan i Rusija, dok su Argentina, Dominikanska Republika, Poljska i Belgija selekcije „izazivači“, odnosno reprezentacije koje nisu stalni članovi Lige.
U konkurenciji odbojkaša, „stalni članovi“ Lige nacija su Srbija, Brazil, Italija, SAD, Kina, Francuska, Argentina, Iran, Poljska, Nemačka, Japan i Rusija, dok su Australija, Koreja, Kanada i Bugarska selekcije „izazivači“, odnosno reprezentacije koje nisu stalni članovi Lige.
Izvršni odbor FIVB odlučio je da proces kandidovanja za organizaciju Svetskih prvenstava 2022. počne u februaru 2018.
Članovi IO FIVB su razgovarali i o mogućim promenama Statua i pravila FIVB, s tim što svi predlozi za promenu Statuta moraju biti prezentovani na Kongresu FIVB naredne godine.