SL 2004: DRUGI PUT TREĆE MESTO

 

Bronza-u-SL2004

RIM, 18. JUL 2004.
PRESS INFO

Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore osvojila je treće mesto na finalnom turniru 15. Svetske lige. Plavi su danas u Rimu savladali Bugarsku u meču za bronzanu medalju sa 3:0, po setovima 25:23, 25:19 i 25:20 posle 67 minuta igre. Utakmica je odigrana u dvorani Palalotomatika u prisustvu 7800 gledalaca, a sudili su Karlos Enrike Sedenjo Perdigon iz Venecuele i Vasilis Adonulis iz Grčke.

SRBIJA I CRNA GORA: VASIĆ, JANIĆ, MITROVIĆ, MEŠTER, MIJIĆ, N. GRBIĆ (4), V. GRBIĆ (13), GERIĆ (9), VUJEVIĆ (5), MILJKOVIĆ (15), ILIĆ, MARKOVIĆ (7). TRENERI: LJUBA TRAVICA I IGOR KOLAKOVIĆ.

BUGARSKA: E. IVANOV (3), CVETANOV (5), ŽEKOV, S. IVANOV, KAZIJSKI (11), MIHAJLOV, NIKOLOV (6), N. IVANOV (1), SALPAROV, STOJKOV (2), KONSTANTINOV (11), STEFANOV. TRENERI: BRUNKO GAVRILOV I NAJDEN NAJDENOV.

Plavi su konačno u Rimu zaigrali kako umeju i pobedili Bugarsku maksimalnim rezultatom i drugi put osvojili treće mesto u Svetskoj ligi.

- U odnosu na prva dva dana ovo je uspeh. Pobedili smo i mnogo je lepše vratiti se kući sa medaljom, nego bez nje. Bugari su se sjajno borili, naročito u prvom setu kada su vodili sa 23:20. Mislim da je ključni momenat meča bio upravo preokret koji smo tada napravili i poveli sa 1:0. – objasnio je Đula Mešter.

- Bez obzira na činjenicu da je cela ekipa želela da ostvari bolji rezultat nego prošle godine, ipak sam zadovoljan trećim mestom. Hteli smo više, jer smo u prvoj fazi takmičenja igrali jako dobro i verovali da možemo do trona. Mnogo znači ova pobeda u psihološkom smislu. Bilo bi jako ružno da smo turnir završili sa tri poraza. Ovako, svaka medalja je dobra, pa i ova. Ostaje nam da analiziramo naš učinak u Rimu i da se pozabavimo ispravljanjem grešaka. U Atini ćemo imati šansu da vratimo dugove iz Rima. – istakao je Vasa Mijić.

- Izgleda da smo danas malo popravili utisak, posle dve loše partije protiv Italije i Brazila. Konačno smo prekinuli sa tradicijom gubljenja utakmica za treće mesto. Ovo samo može da bude podstrek da radimo još žešće i više i da probamo da budemo pravi na Olimpijskim igrama. – rekao je Milan Marković.

- Danas smo počeli dosta slabo i srećno smo dobili prvi set. Da su Bugari poveli, bila bi sasvim drugačija priča. Jedina pozitivna stvar iz Rima je što smo prebrodili krizu i uspeli da pobedimo u meču za treće mesto. Lično, nisam zadovoljan kako smo igrali. Sigurno ćemo pričati, jer želimo da nešto napravimo u Atini, a sa ovakvom igrom to će biti jako teško. – precizirao je Andrija Gerić.

- Ovo je bila naša najbolja igra i zbog toga što prve dve nisu ni na šta ličile. Razbili smo sopstvenu famu da ne možemo da pobedimo u meču za treće mesto. Bugari danas nisu bili posebno kvalitetni, već su igrali onoliko koliko smo im mi dopustili. – naglasio je Ivan Miljković.

- Najbitinije je da smo preboleli staru boljku da gubimo mečeve za treće mesto. Danas smo imali dovoljno motiva. Još jednu medalju smo stavili u džep, što nije mala stvar. Objektivno, treba da budemo zadovoljni, jer smo u Rim došli najumorniji. Zavarale su nas pobede protiv Italijana. Nezdovoljni igrom, ali zadovljni medaljom odlazimo iz Rima. Moramo da radimo još više i da tempiramo formu za prave mečeve, kao što su četvrtfinale i polufinale Olimpijskih igara, jer izgleda ne možemo duži period da igramo dobro, što smo pokazali i ove godine. – naglasio je Goran Vujević.

- Medalja je za nas svakako važna, pogotvo što se psihološkog momenta tiče. Nakon dve izgubljene utakmice i to maksimalnim rezultatom, vratili smo se i odgirali nabolje koliko smo mogli u ovom momentu. To jedina i najveća pozitivna svar na ovom turniru. Sigurno je naš plasman u Rimu ispod očekivanja, jer smo svi priželjkivali bolji rezultat, odnosno bar plasman u finale. S jedne strane sam zadovoljan, što smo turnir završili trijumfom, a s druge strane nisam zadovoljan, što nismo pružili bolju igru i ostvarili bolji rezultat. – rekao je Nikola Grbić.

- S obzirom na rezultat, evidentan je napredak, jer smo proteklih godina imali pogrešan odnos prema utakmicama za bronzanu medalju. Nastojali smo da promenimo pristup, jer je medalja i te kako važna i mislim da je to bitan pomak ka pravom pristupu utakmici, o čemu smo jako mnogo razgovarali. Nedostajao nam je kontinuitet igara Ivana Miljkovića i Vladimira Grbića, koji nisu igrali celu Svetsku ligu i to je možda jedan od razloga što nismo igrali u ritmu u kojem smo mogli i trebali. Nastavljamo pripreme za Atinu kako smo i planirali. Prvi sledeći trening je u ponedeljak, 26. jula pre podne. Nema nikakvih promena, pa će igrači biti slobodni do tada. Treniraćemo u Beogradu do 09. avgusta, kada putujemo u Atinu. Tamo ćemo nastojati da odigramo nekoliko prijateljskih utakmica do početka Olimpijskog turnira. – precizirao je Ljuba Travica.

Plavi su pored bronzane medalje osvojili i ček na 310 000 dolara. 

Pročitano 1497 puta